BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, February 15, 2011

Ayat-ayat Cinta - Part 8 [HD]_aziziSalah satu bahagian dalam filem "Ayat-ayat Cinta"
pengajaran:
1) Jangan kita rasa kita ni baik & selalu melakukan perkara2 yang betul sentiasa, kerana Allah suka menguji hamba-hamba-Nya..
janganlah meyalahkan Allah kalau Allah menguji seteguh mana iman, dalam diri kita ini.....
kita hanya manusia biasa yang ingin menjadi luar biasa di sisi pencipta-Nya. Kita tak terlepas dari melakukan kesilapan, tetapi Allah Maha Pengampun. Allah akan mengampuni dosa hamba-hambaNya yang bertaubat & menyesali kesalahan-kesalahan yang pernah buat oleh mereka & berjanji agar tidak mengulanginya lagi....
2) Seperti yang ramai orang ketahui, Allah ada berjanji dalam al-Quran ; lelaki yang baik untuk perempuan yang baik, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan sebaliknya.
terkadang Allah hendak menberi "BONUS" kepada hambaNya yang redha dengan ketentuan yang telah ditetapkan-Nya.
Tentang isu jodaoh: Semua orang ingin kan pasangan yang baik dari semua segi seperti baik dari segi agama, akhlak yang baik, rupa paras, keturunan, dan sebagainya.
Tapi kadang-kadang kita telah ditakdirkan dengan mendapat pasangan yang bukan seperti yang kita kehendaki. kalau kita Redha, insyaAllah kelak Allah akan membalas segala2 yang jauh lebih baik di Akhirat kelak... di syurga insyaAllah...(seperti Nabi Nuh & Asiah isteri Firaun)
Cintailah orang lain seperti mana kita mencintai diri kita sendiri. mari semua teman-teman, kita menyelami hati kita dan selalu membersihkan hati kita agar selalu mendapat hidayah dari Allah. Jaga diri, jaga hati, jaga iman & jaga akhlak mu....
bukti Islam & iman ada dalam diri kita, ialah kita menghasilkan atau menbuahkan akhlak yang baik pada diri dan kelakuan kita..
sia-sia lah jika banyak ibadat-ibadat yang telah kita lakukan, tetapi tidak membuahkan akhlak yang baik oleh diri kita sendiri

jangan lupa dapatkan majalah SOLUSI isu no 28: "Tanpa Akhlak Rosak Ibadah"....

0 comments: